Így neveld a növényedet!

Így neveld a növényedet!

Higgy nekünk: néhány ügyes húzással a balkonod legrakoncátlanabb futópetúniáját is megszelídítheted, vagy akár saját bazsalikomoddal ízesítheted otthon sült pizzádat! Mutatjuk, mikor mi a teendő, hogy albérleted zöldjei a legszebbek legyenek.

Tény, hogy egy lakásból akkor lesz igazi otthon, ha sikerül belecsempészni azt a pluszt, amitől valóban a tiéd lesz a tér. A Faltco-nál az egyedi stílust és a menő kiegészítők nagy részét profi lakberendezőink ugyan megelőlegezték számodra, azonban neked is marad hely kibontakozni. Egy pálma itt, egy virág ott, amott valami friss fűszer – pár növénnyel el is kezdheted belakni a szobákat. Csak, ugye, a virágokat életben is kell tartani, ami néha nehezített pályának tűnhet, ráadásul annyiféle albérlet kiadó Budapesten erkéllyel, terasszal, loggiával, hogy érthető, ha nem tudod, merre indulj. Hoztunk pár mestertippet, hogy sikeres legyen otthoni dzsungel-projekted.

CIA fázis?

Bizony, minden a hírszerzéssel kezdődik! Irány egy kertészet vagy nagyobb virágüzlet, csípd el a legszimpatikusabb eladót, és szedj ki belőle mindent, amit csak lehet. A következő kérdésekkel ügyesen leszűkítheted az esélyes zöldek körét, illetve behúzhatod a rájuk vonatkozó használati utasításokat:

  • Ilyen vagy olyan tájolású az erkélyem, ennyire vagy annyira napos, milyen növényeket javasol?
  • Nem vagyok egy nagy botanikus – melyikek az igénytelen fajták?
  • Kutyám, macskám, nyulam van – ezek a növények közül egyik sem mérgező?
  • Rendben, ez meg az tetszik. Mennyit kell őket locsolni? Milyen sűrűn kell tápszerezni? Van még bármi, amit tudnom kell róluk?
  • Otthon átültessem őket? Ha igen, milyen földet vigyek haza?

Jegyzetelj rendületlenül, és ha a kapott válaszok alapján, úgy gondolod, működhet az együttélés, ne habozz, vedd őket magadhoz! Innentől kezdve már „csak” be kell tartanod a játékszabályokat, és túl nagy gond nem történhet.

Hadsereg fázis

Igen, igazi katonai kiképzés… Az első hetekben össze kell csiszolódnotok, meg kell ismernetek egymást – tisztára, mint az elit osztagokról szóló akciófilmekben. Cél, hogy csapattá váljatok!

Az első pár lépést neked kell megtenned: ha orchideát vettél, azt nyugati vagy északi tájolású ablakba, nem pedig közvetlen napfényre tedd. Levendulát, hibiszkuszt, leandert vagy porcsinrózsát választottál? Ki velük a fénybe, imádják a forróságot! A bakopa, a fukszia, a muskátli gyakori öntözést igényel, ezért állíts be telefonodra jópár emlékeztetőt, nehogy kiszáradjanak (ha már itt tartunk, a havi 1-2 tápoldatozásnak is állíts be időpontot, és figyelj majd, hogy ne a szobanövények adalékát add a balkonvirágoknak, és fordítva)! Ha fűszernövények is hazajöttek veled, még aznap ültesd át őket speciális virágföldbe!

Persze az első időkben lehetnek kisebb-nagyobb ballépések – egy-egy kimaradt öntözés, nem szerencsés elhelyezés simán belefér, csak igyekezz tanulni belőlük. Növényeid meg fogják hálálni a gondoskodást! Azonban ne feledd, ők is kiképzésen vannak: ha minden megtettél értük, mindenre figyeltél, de valamelyik mégis feldobja a gyökereit, de sajnáld. Valamennyi munkát ők is bele kell, hogy tegyenek a csapatmunkába!

Öribari fázis

Egy-két hónap után, pár döccenővel a hátatok mögött, amikor már kiismertétek egymást, jöhet a happy end. A megfelelő gondoskodás mellett növényeid sokáig veled lesznek (kivéve az egynyári virágokat, azoknak úgyis mindegy, ha bejön az ősz), és meglátod, mennyi örömödet nyered majd bennük. Ha pedig már a kártevőkre, fajtipikus betegségekre is oda tudsz figyelni, akkor talán eljött a következő szint, a termesztés ideje. Gondolj csak bele, milyen képet vágnak majd barátaid, amikor a nyári balkonpartin saját chili paprikáid vagy koktélparadicsomaid kerülnek terítékre!

img

Tóth Zoltán

Related posts

Budapest gyerekekre szabva

Nagyvárosban lakni nem csak a felnőtteknek jó, sőt! Izgalmas kalandok, remek szabadidős programok és végtelennek tűnő játszós délutánok a szomszédban lakó barátokkal – bizony, itt a csemeték is megtalálják számításukat! Megmutatjuk, szerintünk Budapesten miért szuper gyereknek lenni.

Continue reading
by guba.anita

Relaxálj az erkélyen: extravagáns függő fotel- és hinta inspirációk

Az idei nyár nagy slágere, a függő fotel minket is levett a lábunkról. Igen, tudjuk, soha nem ment ki a divatból, és mindig is ott volt az erkélyeken, de az utóbbi hónapokban egyre több verziójával találkozhattunk.  Mi odáig vagyunk érte, így összegyűjtöttünk pár inspirációt arra az esetre, ha otthonosabbá tennéd az erkélyedet, vagy szeretnél egy kinti olvasó/relax sarkot magadnak.

Continue reading
by guba.anita

Liliputtal kerek a City Home világ!

Nagyon fontos számunkra, hogy albérlőinknek a szuper, megfizethető prémium lakáson túl igazi közösségteremtő, családbarát megoldásokat, lehetőségeket is ajánljunk. Éppen ezért örülünk végtelenül, amiért partnereink között köszönthetjük a Liliput Családi Bölcsődét!

Continue reading
by guba.anita