Albérlet vagy lakásvásárlás

Albérlet vagy lakásvásárlás

Sok család számára, ahol a csemete most szeptemberben kezdi meg felsőoktatási tanulmányait, bizony fogas kérdés. Ha te is kétségek között őrlődsz, elmondjuk, miért a bérlést javasoljuk!

Nincs annál izgalmasabb, mint amikor frissen érettségizett tanulóként felvesznek álmaid egyetemére, és egy hónap alatt meg kell teremtened a fővárosban élés feltételeit! Ez egy mámoros, jólesően kapkodós időszak, hisz már alig várod, hogy a világ kinyíljon előtted – ugyanakkor pár eldöntendő kérdés komoly figyelmet és racionalitást kíván. Ilyen például a lakhatás. A kollégiumi helyek számának drasztikus csökkenésével, valamint a koronavírus-veszély számbavételével együtt előfordulhat, hogy neked is (persze, szüleid segítségével) albérletbe költözés vagy a lakásvásárlás között kell döntened.

Segítségül körbejárunk két kiemelkedően fontos szempontot, amit esetleg még nem gondoltál végig. Az ingatlanvásárlás ugyanis nagy befektetés, komoly döntés, ráadásul nem is minden esetben ideális vagy gazdaságos

Milyen távra vennéd a lakást?

Ha tudod, hogy csak tanulni mész Budapestre, mindössze pár évet töltesz a fővárosban. Anno, még az ötéves osztatlan képzések idején minimum 5 évig tartott egy diploma megszerzése, ami 5×12 havi bérletidíjat, vagyis akár 9 millió forint kiadást jelentett volna neked egy albérlet esetén. A régi ingatlanárakkal számolva, amikor kb. 15 millióért hozzá lehetett jutni a legkisebb garzonokhoz, ez csábító lehetőség is lehetett.

Mára azonban mindkét mutató megváltozott. Az egyetemi képzések 3 évre csökkentek, míg az ingatlanárak egyes városrészekben – például a hallgatók által favorizált VIII. kerületi Palotanegyedben vagy Belső-Erzsébetvárosban – bő 10 év alatt több mint 180%-kal nőttek. Vagyis a 3×12 havi albérleti díj, kb. 5,5 millió forint, már 35-40 milliós ingatlanárakkal áll szemben. 

Havonta mennyit tudsz majd lakhatásra költeni?

Ha az ingatlant nem saját forrásból, hanem banki hitel segítségével vásároljátok meg, akkor hosszú évekig, évtizedekig kell a tűpontos törlesztésre figyelni, ami anyagilag igen megterhelő, hiszen akár 200 ezer forint is lehet. Ráadásul, a Budapesten is megjelent megfizethető prémium albérleteknek köszönhetően, az átlagos, leharcolt tucatlakások havidíjánál alig magasabb összegért (akár már 150 ezer forintért) lakberendezők által ízlésesen berendezett, újépítésű, erkélyes, gépesített, minőségi lakásba is költözhetsz albérlőként – egy hitel törlesztőrészleténél jelentősen alacsonyabb költségen, plusz sokkal nagyobb rugalmassággal. Ha pedig a Flatco-tól bérelsz lakást, akkor sem az esetleges szervizelésekre, sem a közüzemi számlákkal való bajlódásra sem lesz gondod: mi mindent kézben tartunk helyetted!

Így, ha pár év múlva kézhez kapod diplomádat, valóban kinyílik előtted a világ: ha úgy döntesz, kötöttségek nélkül visszaköltözhetsz vidékre, kipróbálhatod magad külföldön, vagy Budapesten maradva élvezhetet tovább a Flatco albérlők életét – a döntés csak a tiéd!

img

guba.anita

Related posts

Őszi nagytakarítás kisokos

Z, zene: Bizony, senki nem kötelez arra, hogy csendben dolgozz! Mehet a hangszóró az lakás közepére, és indulhat a kedvenc edzős, futós, zúzós vagy bulizós listád! Az ablaktáblák azért ne remegjenek a hangerőtől, de finoman adhatsz neki kakaót. Sőt, ha elkap a ritmus, nyugodtan énekelj, táncolj, ugrálj takarítás közben – a te albérleted a te otthonod, érezd magad jól!

Continue reading
by guba.anita

Budapest gyerekekre szabva

Nagyvárosban lakni nem csak a felnőtteknek jó, sőt! Izgalmas kalandok, remek szabadidős programok és végtelennek tűnő játszós délutánok a szomszédban lakó barátokkal – bizony, itt a csemeték is megtalálják számításukat! Megmutatjuk, szerintünk Budapesten miért szuper gyereknek lenni.

Continue reading
by guba.anita

Relaxálj az erkélyen: extravagáns függő fotel- és hinta inspirációk

Az idei nyár nagy slágere, a függő fotel minket is levett a lábunkról. Igen, tudjuk, soha nem ment ki a divatból, és mindig is ott volt az erkélyeken, de az utóbbi hónapokban egyre több verziójával találkozhattunk.  Mi odáig vagyunk érte, így összegyűjtöttünk pár inspirációt arra az esetre, ha otthonosabbá tennéd az erkélyedet, vagy szeretnél egy kinti olvasó/relax sarkot magadnak.

Continue reading
by guba.anita

Join The Discussion